שיעור האבטלה בישראל בקרב בני 25-64 ירד לשפל היסטורי של 4.9 אחוזים בפברואר 2014, לעומת 5.4 אחוזים בינואר. שיעור האבטלה בקרב גברים בגיל העבודה ירד ל-5.1 אחוזים ובקרב נשים בגיל העבודה ירד שיעור האבטלה ל-4.7 אחוזים בלבד.
מנגד, שיעור התעסוקה במשק הישראלי נסק בפברואר לשיא של 80 אחוז בקרב בני 25-64 – כלומר ארבעה מכל חמישה ישראלים בגיל העבודה מועסקים. שיעור התעסוקה בקרב גברים בגיל העבודה הגיע ל-86 אחוז. בקרב נשים שיעור התעסוקה נמוך יותר ועומד על 76 אחוז, כך עולה מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
משרדנו העוסק בניהול נכסים מושכרים וכן בניהול נכסים עבור משקיעים, עוקב ללא לאות אחר נתונים מעין אלו, על מנת להעריך את המגמות שישליכו על שוק הנדל"ן.
על פי הנתונים, שיעור האבטלה הכללי במשק ירד ב-0.1 אחוזים בפברואר לרמה של 5.8 אחוזים ומדובר ב-216 אלף מובטלים, ירידה של 3,000 מובטלים בחודש אחד לעומת ינואר.
שיעור האבטלה הכללי בקרב גברים ירד ל-5.9 אחוזים ושיעור האבטלה בקרב נשים ירד ל-5.6 אחוזים. עוד מתברר מהנתונים, כי 87 אחוז מהגברים מועסקים במשרה מלאה ואילו רק 67 אחוז מהנשים בלבד מועסקות במשרה מלאה. כלומר, 33 אחוז מהנשים מועסקות במשרה חלקית ובשכר נמוך יחסית.
הנשים מהוות כ-48% מכלל המועסקים, אך 26% מועסקות במשרה חלקית ובשכר הנמוך משכר המינימום. 85% מהגברים מועסקים במשרה מלאה ורק 15% עובדים במשרה חלקית ובשכר נמוך. 80% מהישראלים בגיל העבודה מועסקים – 90% מהגברים, אך רק 66% מהנשים. על כל גבר שמועסק במשה חלקית ובשכר נמוך יש שלוש נשים בעבודה חלקית וזמנית ובשכר הנמוך.
מנגד, נתוני האבטלה באירופה ממשיכים לשבור שיאים מאז מלחמת העולם השנייה – אחד מכל עשרה אירופים מובטל לעומת אחד מכול 16.7 ישראלים. באירופה רשומים גם מספר שיא של מובטלים כמעט 20 מיליון בני אדם. בנוסף, בעוד בישראל שיעור האבטלה בגיל העבודה עומד על שפל היסטורי, באירופה האבטלה בגיל העבודה מרקיעה לשיעורים דו ספרתיים. אחד מכול חמישה אירופים בגיל העבודה מובטל ואילו בישראל רק אחד מכול 20 ישראלים.
במדינות גוש היורו צפויה עלייה באבטלה, כאשר בצרפת היא תגיע ל-11%, באיטליה ל- 12.5% ואילו ביוון וספרד יגיע שיעור האבטלה ל-28% ב-2014.
בהתאם לדו"ח של ה- OECD- אבטלת הצעירים באירופה תמשיך לעלות. ביוון למשל יגיע שיעור אבטלת הדור צעיר ל-60% ובספרד ל-55%. אוכלוסייה נוספת שתספוג עלייה באבטלה תהיה העובדים הזמניים ואלה המועסקים בחוזים אישיים.
בארה"ב – למרות ששוק העבודה בארה"ב נמצא במסלול צמיחה ובשנים האחרונות נוצרות משרות, אמריקאים רבים ממשיכים להיפלט משוק העבודה תוך שהם מרימים ידיים מניסיונות חיפושי המשרות. למעשה, שיעור ההשתתפות בשוק העבודה ירד באפריל לשפל של 36 שנה ועומד על 62.8%. כלכלנים בארה"ב כבר מכתירים זאת כבעיה הגדולה ביותר של המשק האמריקאי.
שוק העבודה הוא אחד מעמודי התווך העיקריים של כלכלת ארה"ב, אם לא העיקרי שבהם. הפדרל ריזרב מייחס לנתוני התעסוקה משמעות קריטית בקביעת המדיניות המוניטרית שלו, ובשווקים מחכים בקוצר רוח ליום שישי הראשון של כל חודש, אז יפורסמו נתוני התעסוקה החודשיים והמשקיעים יוכלו לקבל תמונת מצב של הכלכלה האמריקאית. האבטלה עומדת אמנם על 6.3% בלבד, אך זאת בגלל שיותר ויותר אמריקאים יוצאים משוק העבודה ומפסיקים לחפש, מה שמקטין את שיעור ההשתתפות.
הצניחה בשיעור ההשתתפות מערערת גם על התפיסה לפיה צמיחה ממושכת תייצר מספיק משרות כדי לגרום ליותר אמריקאים למצוא עבודה. "לא נראה שהשיפור בשוק העבודה מושך אנשים לחזור. זה מסר שלילי בנוגע לפוטנציאל הצמיחה של ארה"ב", אמר לסוכנות בלומברג כלכלן ב-JP מורגן.
מספר האמריקאים שחזרו לשוק העבודה באפריל (בין אם ע"י מציאת עבודה או התחלת חיפוש עבודה) נפל ל-5.84 מיליון איש בלבד, שפל שלא נראה מאז נובמבר 2008. מדובר בירידה של 14% בהשוואה למארס – הירידה החדה ביותר מאז 1995. מצד שני, 6.66 מיליון אמריקאים נפלטו מהשוק באפריל, בדומה לממוצע החודשי בשנה האחרונה (6.42 מיליון איש).
למרות הקשיים הבינלאומיים והמשבר הנמשך באירופה, ממשלת ישראל ממשיכה לפעול במרץ להגדלת ההשקעות בישראל וליצירת מקומות עבודה חדשים ואיכותיים שיובילו לתעסוקה מלאה ולצמצום הפערים החברתיים.