מהו הליך של כינוס נכסים? מתי ימונה כונס נכסים? האם כדאי לרכוש נכס מכונס נכסים?
כינוס נכסים הוא הליך משפטי הכולל תפיסת נכס ושליטה בו, כך שניתן יהיה להיפרע ממנו. בדרך כלל, הוא נפתח במצב בו נושה זכאי לממש רכוש של אדם פרטי, קבוצת אנשים או חברה, ששועבד כבטוחה על חובות שלא שולמו. כונס נכסים יכול להיות על פי חוק רק רואה חשבון או עורך דין, אשר מתמנה על ידי בית המשפט או רשם ההוצאה לפועל.
במשפט הישראלי, קיימות שלוש קבוצות עיקריות של הליכים הקרויים "כינוס נכסים": הליך אחד הוא מינוי כונס נכסים במסגרת סדר הדין האזרחי.
ההליך השני הוא מינוי כונס נכסים בהוצאה לפועל ובבית המשפט. בתהליכי הוצאה לפועל, יש צורך לעיתים בעיקול ובהשתלטות על נכסיו של חייב, כדי לפרוע את חובו ולסיים את ההליך במהירות האפשרית. כונס הנכסים יחזיק בנכס וינהל אותו עד למכירתו. המינוי נעשה במטרה להבטיח שהחייב לא יבריח או יעלים את הנכס, מתוך ניסיון להימנע מתשלום החוב.
ההליך השלישי הוא מינוי כונס נכסים בדיני החברות, לאכיפת שעבוד צף שהוטל על נכסי חברה. זה האחרון הוא הטיפוס המוכר והמתוקשר של כינוס נכסים, ואליו מתכוונים כאשר אומרים שחברה "נמצאת בכינוס נכסים" או "מונה לה כונס נכסים".
בישראל, כינוס נכסים הוא תמיד סעד שיפוטי זאת אומרת, שרק בית משפט או רשם ההוצאה לפועל רשאים למנות כונס נכסים. דבר זה נכון לכל שלושת הסוגים של כינוס נכסים.
משרדנו הינו משרד עו"ד מסחרי ואזרחי בעל ניסיון רב בכינוס נכסים, ואנו משמשים ככונסים מטעם בית משפט בעיקר לבנית נכסי נדל"ן שבניתן נעצרה עקב קשיים של הקבלן.
צרו עמנו קשר כבר עכשיו לקביעת פגישות היכרות ללא כל התחייבות בטלפון 03-6444500 או בטופס יצירת הקשר שמשמאל.
האם כדאי לרכוש נכס מכונס נכסים?
כינוס נכסים נחשבת לדרך המהירה ביותר להחזר חוב הנמצא על נכס. כשבעל החוב לא מצליח לממש חובו, בעלי החוב רוצים לממש את החוב המגיע להם בצורה של מכירת הנכס, ולכן פונים לכונס נכסים. כשנכס מגיע לכונס נכסים, שמאי מכין חוות דעת לגבי עלות הנכס. בדרך כלל השמאי מעריך את הנכס מתחת למחיר השוק שלו לצורך מימוש מהיר, כדי שבעלי החוב יקבלו את כספם בצורה המהירה ביותר. נהוג כי השמאי מעריך את הנכס בכ-8% מתחת למחיר השוק הקיים.
על כונס הנכסים לפרסם את הנכס למכירה, ולאחר שמוגשות לו הצעות לרכישת הנכס, הוא עורך התמחרות על הנכס ומי שהציע את ההצעה הגבוהה ביותר מקבל את הזכות לקנות אותו במחיר שהציע. כל פעולה של כונס הנכסים בנכס דורשת את אישורו של ההוצאה לפועל. בטרם חותמים על הסכם המכר, לחייב המקורי יש את האפשרות לרכוש את הנכס במחיר שהציע הזוכה, אך בפועל זה לא קורה שכן החייבים לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש את הנכס. ההסכם ייחתם רק לאחר אישור בית משפט או ההוצאה לפועל. במידה שהקונה של הנכס מעוניין לקחת משכנתא על הנכס, הוא צריך לקבל לכך את אישור רשם ההוצאה לפועל.
הכסף שמגיע מהמכירה של הנכס מגיע לבעלי החוב, זאת בניקוי הוצאות: פרסום הנכס, הוצאות עריכת ההתמכרות, שכ"ט על פתיחת התיק בהוצאה לפועל, שכר כונס וכו'.
אומנם באמצעות רכישת נכס מכונס נכסים ניתן למצוא נכס במחיר הנמוך משמעותית ממחיר השוק אולם יש בכך גם סכנות ויש להיזהר מהן:
- לכונס הנכסים אין כל אחריות על מצב הנכס וגם לא על פגם נסתר.
- יש כונסי נכסים שמחייבים את הרוכש בהסכם המכר להסדיר חריגות בניה, ככל שקיימות, ולשאת בכל התשלומים הנדרשים לצורך כך.
- בדרך כלל כונס הנכסים אינו מתחייב למועד מסירה ספציפי בהסכם המכר, וגם אם מתחייב, לרוב דחייתו אינה מהווה כלל הפרה של הסכם המכר מצד כונס הנכסים.
- כמו כן יש סיכונים נוספים הכתובים בהסכם המכר של הכונסים הכתובים באותיות הקטנות של החוזה כגון השתת תשלומי מוכר על הרוכש, העדר אפשרות לסיים רישום הזכויות בנכס על שם הרוכש, אחריות הקונה לרשום הזכויות על שמו וכו'.
לפיכך, עו"ד מקצועי ובעל ניסיון בתחום, יוכל לבצע בדיקות מקדמיות לפני הגשת ההצעה לכונס הנכסים, לאתר בעיות וסיכונים בחוזה, ולהזהיר את הרוכש מבעוד מועד. במקרים בהם מחיר הנכס נמוך משמעותית ממחיר השוק וקיימת כדאיות כלכלית רבה ברכישתו, עו"ד מנוסה יוכל להבטיח את זכויות הרוכש באמצעות ניהול מו"מ עם כונס הנכסים.
למשרדנו ניסיון רב ברכישת דירות מכינוס נכסים.
צרו עמנו קשר כבר עכשיו לקביעת פגישות היכרות ללא כל התחייבות בטלפון 03-6444500 או בטופס יצירת הקשר שמשמאל.